BDDK'daki Daire başkanları, mahkeme kararıyla döndü

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 01 Ekim 2007 08:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Yasa değişikliğiyle sayıları 19'dan 10'a inen daire başkanlarının yalnız üçü bu göreve yeniden atandı. Bankacılık başuzmanı yapılan 11 daire başkanı da BDDK'yı mahkemeye verdi. Danıştay BDDK'nın kararını 'hukuksuz' buldu

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nda (BDDK) taşlar bu defa da yeniden yapılanma amacıyla çıkarılan yasa nedeniyle oynadı. Yasa değişikliğiyle sayıları 19'dan 10'a indirilen daire başkanlarının yalnızca üçü bu göreve yeniden atandı, yedi daire başkanı ise yenilerden seçildi. Görevden alınarak bankacılık başuzmanı yapılan 11 daire başkanının açtığı davada ise Danıştay, BDDK'nın kararını 'hukuksuz' bularak yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Tamamı görevden alındı

Bağımsız kurumların birbirinden farklı yapılarının benzer hale getirilmesi için yasalarında yapılan değişiklikler kurumlarda kargaşaya yol açıyor. Rekabet Kurumu'nda 10 olan üye sayısının yediye düşürülmesi sırasında yaşanan kargaşanın bir benzeri de BDDK'da var. Ancak bu defa sorun yalnız yasa değişikliğinde değil, uygulayıcının yaklaşımıyla daha da karmaşık hale geldi.

Bankacılık Yasası'nda değişiklik yapan 5411 sayılı yasa ile BDDK'daki daire başkanlarının sayısı 19'dan 10'a indirildi. Yasa yürürlüğe girince, 19 daire başkanının tamamı görevden alındı. Görevden alınanlardan yalnız üçü yeni yasayla ihdas edilen daire başkanlığı görevine yeniden atandı. Kalan yedi daire başkanı ise yeni isimlerden oluşturuldu.

Görevlerinde alınan ve yeniden atanmayan 16 daire başkanının 11'i, BDDK'nın bu kararını yargıya götürerek, hem kararın iptalini hem de 'yürütmeyi durdurma' talep ettiler.

İlk aşama sonuçlandı

Danıştay 5. Dairesi, daire başkanlığı görevinden alınarak bankacılık başuzmanı yapılan yedi kişinin açtığı davanın ilk aşamasını sonuçlandırdı. Refika Kocabay, Zeynep Eroğlu, Zafer Dedemen, Ahmet Akıncı, Kamil Sandalcılar, Selda Yavuz, Oğuz Kayhan davayı kazandılar. Yargının verdiği yürütmeyi durdurma kararı çerçevesinde BDDK'ya başvurarak görevlerine iade edilmelerini istediler. Ancak, BDDK yıllarca daire başkanlığı görevini yürüten bu kişilerin taleplerini değerlendirdikten sonra şu kararı verdi: "Daire başkanlığı görevine atanmanızın uygun olmadığına karar verilmiştir."

Görevden alınan diğer dört daire başkanı Mesut Yıldırım, Nejat Yüzbaşıoğlu, Niyazi Çakır ve Ahmet Kavaklı'nın dava süreci ise henüz sonuçlanmadı.

Amaç kurtulmak mı?

BDDK'da, daha önce de benzer sorunlar yaşanmıştı. AKP iktidarının işbaşına gelmesinden sonra yeni BDDK yönetimce görevden alınarak danışmanlığa atanan ve aralarında eski başkan yardımcısı Teoman Kerman'ın da yer aldığı Musa Pişkin, Fikret Sevinç, Abdülhalik Berber, Uluğşat Gürbüzer, Refika Kocabay ve Önder Yeğen'den oluşan yedi danışman BDDK binasının da dışına çıkarılmıştı. Göreve iade edilmeyen daire başkanları arasında Refika Kocabay'ın olması dikkat çekti. Yaşanan son gelişmeler üzerine, BDDK yönetiminin yasa değişikliklerini gerekçe göstererek, daha önceki BDDK yönetimlerince atanan isimleri etkin görevlerden uzaklaştırmayı hedeflediği konuşuluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber